A gépjármûvekben alkalmazott akkumulátor feladata, hogy a jármû mûködéséhez szükséges villamos energiát szolgáltassa. Erre néha akkor is szükség van, ha a jármû éppen áll, és az áramfejlesztõ nem termeli az áramot.

A villamos energiát tárolni kell, ezt a feladatot látja el az akkumulátor. Az akkumulátor a bevezetett energiát vegyi energiává alakítja, és így tárolja. A bevezetést hívjuk töltésnek. Ennek fordítottja a kisülés, amikor újból villamos energia keletkezik. Minden akkumulátor egysége az úgynevezett cella, melyben két elektróda egy bizonyos összetételû folyadékba merül. Ezek között feltöltött állapotban villamos feszültség figyelhetõ meg. A cella feltöltött állapotában körülbelül 2 Volt feszültséget termel, és több cella töltésével nagyobb feszültségû áram is létrehozható.

Az átfolyó áram hatására olyan kémiai átalakulások mennek végbe, melynek eredményeképp az akkumulátor galvánelemként kezd mûködni. A folyamatot, amikor a jármû alkatrészére fogyasztót kapcsolunk, kisülésnek nevezzük. A kisülési áram iránya ellentétes a töltõáram irányával. Töltéskor a negatív elektródé szivacsos ólommá, míg a pozitív elektródé ólom-oxiddá alakul. Az elektrolitban kénsav keletkezik a vízmolekulák felbomlásának köszönhetõen. Kisülésnél ezek a kémiai folyamatok fordítva játszódnak le.

Vásároljon Ön is tõlünk akkumulátorokat különbözõ gépjármûveibe, válogasson termékeink széles választékában!

Comments are closed.

Telefon: 06-20/777-4897
06-20/487-8701
E-mail: akku-system@t-online.hu